Penghantaran Percuma ke Seluruh Dunia lebih dari $ 25 kecuali T-Shirt | 30 Hari Kembali | Kelewatan dijangka berlaku kerana Covid-19
Dalam Troli 0

Bagaimana Jam Tangan Parit Menjadi Jam Tangan Moden yang Kita Ketahui Hari Ini | VARIO

The Trench Watch, inovasi sederhana untuk askar masa lalu, menjadi cetak biru untuk salah satu aksesori yang paling disukai di dunia. Inilah bagaimana ia berlaku.

 

Reka bentuk jam tangan sempurna dalam keselesaan dan kemudahannya. Walaupun dengan penggunaan telefon pintar yang meluas, yang dapat langsung memberitahu waktu di lokasi semasa anda dan di tempat lain di Bumi, jam tangan seperti Rolex Submariner membuktikan bahawa dunia tidak mempunyai niat untuk meninggalkan aksesori kegemarannya.

Tetapi bagaimana kami sampai di sini? Jam tangan mempunyai sejarah yang berwarna-warni - yang tidak dapat dikreditkan kepada penemu tertentu. Namun, seperti banyak penemuan utama, ia didorong oleh keperluan, dan sementara penciptanya mungkin hilang waktu, hasil dari kepintaran mereka menjadi abadi.

jam parit asliJam Tangan Parit Awal dari Ebay

 

PREDECESSOR: DARI PENDEK KE POKET

Dicipta pada abad ke-13 di bawah Gereja Katolik Roma, jam mekanik yang berdasarkan berat badan mungkin merupakan jam tangan moden nenek moyang tertua, tapi ini bukan cara pertama kita mengesan masa. Dari jam matahari hingga jam pasir, manusia telah mengawasi perkembangan Bumi di sekitar matahari selama ribuan tahun - ini adalah pertama kalinya kami membuat peranti dengan kelajuan yang diatur dengan teliti.

Dua ratus tahun kemudian, penemu Jerman Peter Henlein mencipta jam mekanikal versi yang lebih kecil dan mudah alih yang dikenali sebagai 'jam tangan' atau jam poket. Besar dan berbentuk telur, iterasi pertama jam saku ini adalah dipakai di leher dan tidak mempunyai kaca untuk melindungi muka jam tangan daripada gangguan luar. Mereka juga tidak memiliki waktu satu jam, jadi daripada waktu yang tepat, pemakai hanya mempunyai anggaran kasar mengenai waktu sehari. Pada tahun 1675, versi saku yang diperbaiki diperkenalkan, dengan penutup tangan dan kaca sebentar. Charles II dari England secara meluas dianggap sebagai pencetus gaya jam saku.

jam poket awal

Jam Tangan Pomander

 

 

DETOUR KECIL: PERANG BOER

Walaupun Trench Watch dipopularkan pada era Perang Dunia I, ada bukti jenis jam tangan ini digunakan di medan perang lebih awal. Semasa Perang Boer 1899 hingga 1902, tentera secara tidak rasmi menukar jam poket mereka untuk melekatkan pergelangan tangan mereka di medan perang dan menyegerakkan pergerakan mereka dengan lebih tepat.

Hingga saat ini, sementara jam saku tetap menjadi pernyataan fesyen yang kuat untuk lelaki, gelang tangan, yang merupakan istilah untuk jam tangan yang melekat pada pergelangan tangan melalui gelang, kebanyakannya dilihat sebagai fesyen feminin. Berikut adalah petunjuk pertama yang bukan sahaja dapat dipasarkan kepada lelaki, tetapi juga mempunyai aplikasi ketenteraan praktikal.

 

jam parit
Pocket Watch Ditukar kepada Trench Watch 

 

DALAM TRENCHES: ASAL WRISTWATCH MODERN

Menjelang permulaan WW1 pada tahun 1914, penyelesaian jam tangan tidak sepenuhnya baru, tetapi untuk pertama kalinya, ia akan menjadi aksesori standard untuk kumpulan lelaki yang besar.

Oleh kerana kebanyakan lelaki awam tidak memakai 'gelang tangan' pada ketika ini, perjalanan mereka ke parit akan, bagi banyak orang, adalah pengalaman pertama mereka dengan mempunyai jam tangan di pergelangan tangan mereka. Dalam keadaan medan perang yang sibuk di mana masa adalah segalanya, penting bagi unit untuk menyelaraskan semuanya dari latihan dan jadual mereka hingga saat mereka melancarkan serangan. Di sini, jam tangan bukanlah pernyataan fesyen, mereka adalah bahagian penting dalam kelangsungan hidup, dan pengeluar jam tangan bergegas menghasilkan, secara beramai-ramai. Jam Tangan Parit ini menyelesaikan beberapa masalah:

  • Kemudahalihan - Jam poket harus ditarik dari poket, dibuka, dan ditutup setiap kali anggota tentera perlu memeriksa waktu. Jam Tangan Parit dapat dibaca dengan sekilas di pergelangan tangan.
  • Kebolehbacaan - Di mana jam tangan saku sebelumnya berfokus pada fesyen, Jam Tangan Trench perlu dibaca dalam pelbagai keadaan, termasuk hujan dan malam. Radium bercahaya, digabungkan dengan bilangan yang lebih besar, menyelesaikan masalah ini.
  • Ketahanan - Untuk menjadikannya lebih tahan terhadap debu, air, dan bahan lain yang tidak biasa ditemui orang awam, sarung skru dan penutup kaca ditambahkan pada banyak rancangan Trench Watch.

Selama empat tahun, mereka berkembang dari bahagian elit, budaya kelas atasan menjadi simbol keberanian dan keberanian. Ini bukan lagi hanya aksesori fesyen, tetapi alat praktikal untuk kelas pekerja.   

 

iklan parit
Iklan Trench Watch

 

SELEPAS PERANG: WRISTWATCH DITETAPKAN

Pada saat Perang Dunia pertama berakhir, pendapat mengenai jam tangan telah melakukan satu lapan puluh. Dengan reka bentuk praktikalnya yang jauh lebih senang daripada pendahulunya jam saku, dan bergaul rapat dengan lelaki-lelaki yang berjuang dengan berani untuk melindungi negara mereka dalam keadaan yang keras, Trench Watch kini menjadi standard baru.

Vveteran WWI pulang ke rumah dengan memakai jam tangan parit mereka, sehingga menetapkan standard untuk diikuti oleh orang awam. Menjauh dari keadaan masa perang, ketika lelaki kembali ke persekitaran kerja dan perniagaan, pemasaran jam tangan Trench berubah. 

Setelah WWI memantapkan kelahiran jam tangan lelaki, pengeluar mula membuat jam tangan untuk dipakai dalam pelbagai keadaan. Menjelang tahun 1930, lebih banyak jam tangan daripada jam saku telah dijual. Syarikat kini boleh memfokuskan pada estetika dan utiliti dan membuat jam tangan yang jauh lebih tahan lama dan pelbagai fungsi daripada nenek moyang Trench Watch mereka. Pada saat Perang Dunia kedua bermula, Trench Watches bukanlah penyelesaian baru, tetapi membuka jalan bagi Field Watches, alat utiliti yang sangat disukai yang digunakan tentera di seluruh dunia. 

 

jam tangan parit vario 1918Jam Tangan Parit Vario 1918

 

SEBUAH KESALAHAN KE LATIHAN

Sebilangan besar elemen yang kita lihat dalam jam tangan kegemaran kita muncul dari era Trench Watch. Jam Tangan Parit Asli dari era Perang Dunia adalah barang antik dan barang koleksi yang disukai hingga kini namun kebanyakannya rapuh seiring dengan usianya. Bila VARIO berangkat untuk memberi penghormatan kepada jam tangan yang memulai semuanya, kami ingin memastikan bahawa kami tidak hanya memilih beberapa elemen reka bentuk tetapi juga menangkap semangat apa yang menjadikan Trench Watch begitu pasti. Beberapa peningkatan utama yang dimungkinkan oleh inovasi lebih dari satu abad termasuk pertukaran dari kaca rapuh ke safir berkubah dua kalis, pasta radium toksik ke Lume yang tidak radioaktif, dan komponen jam tangan rapuh kepada pergerakan automatik Jepun yang kuat yang menawarkan penggulungan tangan dan detik penggodaman. Di mana Trench Watch yang asli mungkin mempunyai unsur hancur, memerlukan penggantian yang cepat kerana usia, kejutan, atau sedikit kelembapan, milik kita dibuat mengikut spesifikasi moden dan untuk mengingat sejarah dan membawa kisah jauh ke masa depan.

Dengan tali berkualiti tinggi dan cantik kami, potongan dari Koleksi VARIO 1918 adalah tangkapan gambar ketika sejarah dibuat dengan lebih banyak cara daripada satu. Pencinta jam tangan pasti akan menghargai penghormatan ini yang meyakinkan lelaki untuk memakai jam tangan.

 

jam tangan parit vario 1918 dengan jam tangan parit klasik

Vario 1918 Trench Watch bersama klasik klasik (Foto Pelanggan oleh Lee Mclean)

 

Untuk koleksi penuh jam tangan WW1918 Trench 1, sila lawati
https://vario.sg/collections/1918-trench-medic

 

Anda mungkin menyukai artikel ini

Kisah jam tangan WW1918 Trench 1
https://vario.sg/pages/ww1-trench-watch

Cerita jam tangan Empire Art Deco
https://vario.sg/pages/art-deco-watch

Kisah jam tangan Eclipse Bauhaus
https://vario.sg/pages/story-of-vario-eclipse-watch

Mengapa memakai tali jam kulit Vario Italian
https://vario.sg/pages/why-wear-vario-leather-watch-strap

Membeli Jam Tangan Mikroba? Inilah Semua Yang Harus Anda Ketahui
https://vario.sg/blogs/products/buying-a-microbrand-watch-heres-everything-you-should-know-vario 

 

Jangan ragu untuk menghubungi Ivan di customer_service@vario.sg sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai produk ini.