Penghantaran Percuma ke Seluruh Dunia lebih dari $ 25 kecuali T-Shirt | 30 Hari Kembali | Kelewatan dijangka berlaku kerana Covid-19
Dalam Troli 0

Mengapa Memakai Tweed Harris di Pergelangan Tangan Anda

Harris Tweed adalah kain tenunan tangan oleh penduduk pulau di kediaman mereka di Hebridges Luar Scotland dan diperbuat daripada bulu dara tulen dicelup dan dipintal di Hebrides Luar. Selama lebih dari 100 tahun, kemahiran yang digunakan untuk membuat Harris Tweed telah diturunkan dari generasi ke generasi. Hari ini, ia berada di canggih fesyen dan reka bentuk. 

Pakaian lelaki jenama seperti Brook Brothers, Hugo Boss dan Paul Smith menggunakan kain ini untuk jaket, pakaian luar dan pakaian. Jenama kasut seperti Nike, Dr Martens, Red Wings dan Clarks juga telah menggunakan Harris Tweed. Vario kini membawa kain indah ini ke pergelangan tangan dan hAda beberapa sebab mengapa bulu sebagai bahan diinginkan.

harris tweed
Imej oleh https://www.harristweed.org/

Semula jadi dan Boleh Diperbaharui

Wool adalah serat semula jadi yang dihasilkan oleh domba, menjadikan bulu menjadi sumber yang boleh diperbaharui kerana bulu dituai setiap tahun.

Selamat dan Biodegradasi

Bulu lebih selamat daripada kebanyakan kain sintetik dan kapas kerana perlindungan UV yang tinggi secara semula jadi. Bulu tulen seperti Harris Tweed tidak mudah terbakar. Walaupun begitu, bulu tidak melepaskan asap toksik dan terbakar dengan perlahan. Wol adalah serat alam dan karenanya terbiodegradasi, melepaskan nutrien berharga di dalam tanah menjadikannya bahan yang mesra alam.

https://www.harristweed.org/
Imej oleh https://www.harristweed.org/

Tahan lama dan senang dijaga

Wol adalah serat yang tahan lasak dan mengekalkan penampilannya yang baik jika diberi perawatan yang mencukupi. Kain bulu cenderung mengekalkan bentuknya. Keanjalan semula jadi juga menjadikan kain wol tahan koyak. Wool mempunyai lapisan pelindung semula jadi yang mencegah noda terserap dan menghilangkan habuk. Ini bermaksud bulu secara semula jadi berwarna dan tahan statik.  

Iklim Bernafas dan Pelbagai

Wool adalah penebat bernafas.  Ia membantu menjaga badan pada suhu yang sekata dan tidak melakukan panas.  Ini bermaksud bahawa semasa cuaca panas atau sejuk, anda akan tetap berada pada suhu yang tetap.  Ini disebabkan oleh poket udara kecil yang terbentuk oleh gentian kain.

harris tweed tahan air

Kos dan Kemewahan

Kain bulu tidak murah. Akibatnya, bulu dianggap sebagai serat mewah. Kos kain wol yang tinggi menyebabkan sejumlah pengganti sintetik, tetapi tidak ada yang hampir dengan semua sifat bulu yang indah. 

jam tangan raymond weil pada tali tweed vario harris

omega seamaster pada tali jam vario harris tweed

tali vareed harris tweed pada jam tangan epal

Untuk rangkaian penuh tali jam Harris Tweed Vario, sila lawati 
https://www.vario.sg/collections/harris-tweed-strap

 

Anda mungkin menyukai artikel ini

5 sebab setiap peminat jam tangan harus memiliki tali jam Harris Tweed
https://vario.sg/blogs/products/5-reasons-every-watch-lover-should-own-a-harris-tweed-strap

Cara menjaga tali jam Harris Tweed anda
https://vario.sg/blogs/how-to/how-to-care-for-your-harris-tweed-watch-strap

6 cjam tangan pengguna dengan Harris Ttali rumpai yang kami suka
https://vario.sg/blogs/products/6-customers-watch-with-harris-tweed-strap-that-we-liked